design and more
design and more

Kako biti bolji

designlab | taboo broj 68-69

 

 

 

U životu većine normalnih lјudi dođe ovo vreme godine kada se nekako po navici, zamalo i po obavezi, svi osvrću, gledaju preko ramena, onako iskosa, zamišlјenog pogleda u kome dominira matematika – gde sam bio, šta sam (u)radio, koliko sam postigao, da li sam mogao… pitanja mnogo, odgovora još više.

U mom slučaju, s obzirom da se ne bih ubrojio u sasvim normalne, ova i beskonačan niz drugih pitanja od kojih velika većina ima futur kao vremensku odrednicu predstavlјaju svakodnevnu moru sa kojom se borim. Lakše u onim danima kada sam zatrpan poslom i nešto složenije onda kada je obaveza nešto manje.

Između dva Taboo-a bio je onaj period kada je jedna od veština na glasu ona kako neke rokove, obećanja i obaveze rastegnuti na onu poslednju moguću granicu elastičnosti. I ovaj tekst pišem na kolenima i sa ogromnim osećanjem krivice da tamo negde nešto stoji i čeka 🙁 jer sam se baš počastio, onako poklonio sam sebi ceo dan van studija, da odslušam neke druge lјude koji će mi/nam nešto reći… nešto što ne znam(o)… ustvari, nešto što ne uobličavamo sasvim jasno.

Veliki broj puta kada sam bio na nekim predavanjima, konferencijama, skupovima, dešavalo mi se da se razočaran vratim kući – to što su nam govornici prezentovali zapravo su u većini slučajeva bili njihovi portfoliji koje, u ovom ili onom obliku, možemo videti na njihovim sajtovima. Retko se dešava da dobijemo nešto što govori o samom procesu, metodama, načinima…

I tako, sedim sa osećanjem griže savesti, gledam neke, istina lepe, sličice. Delimično su mi poznate jer sam ih već video na www.nešto kada sam prolazio program konferencije i listu njenih govornika. Dakle, sedim, nerviram se jer posao čeka i stoji dok se ja nadam da će u sledećoj rečenici ili sledećem predavanju biti nešto što je krucijalno drugačije. I tako, normalno, odlutam – šta bih uradio da dobijem glavnu premiju na LOTO-u… ne, ne, ne, to je maštanje za sastanak sa klijentom u trenucima dok te ubeđuje u apsolutnu i neprikosnovenu vrednost svojih idejnih rešenja… ne, ne, ne, ovo je sasvim druga projekcija – šta bih ja sad, baš ovog momenta kad bi me moderator pozvao da govorim, šta bih rekao publici u kojoj je velika većina nekog mladog sveta koji tek počinje ili je započeo da radi ovo od čega ja živim.

Dakle, deco moja…

Nema pravila (ako ih ima, rušite ih)

Studio čiji sam (su)vlasnik ima svoj headline baš kao što ga imaju velike i velike svetske kompanije i firme iako mi nismo ni veliki ni svetski. Davno smo ga smislili i zaštitili – no rules, only guidelines. Iako je život uređen različitim pravilima mislim da se kroz njega/njih mnogo lakše ide ako se ona dožive kao usmerenja a ne ograničenja. Konačno, ko sme/može da kaže koja su to dizajn pravila. Ima li ih? Da li treba da postoje? Ne! Samo je mašta granica a okviri su tu da bi se kretali ka postojanju nekih cilјeva, da ne zalutamo i sasvim ne skrenemo sa puta.

Nikada se ne poredite sa drugima

Koliko god da sam/si/ste dobri, uvek će negde postojati neko ko je drugačiji. Tačka. Ostanite apsolutno svoji kakvi god da ste i kakve god poslove i projekte da radite – ovo je veći ideal nego se truditi da se dosegne neko projektovano savršenstvo. Konačno, šta je merilo dobrog dizajna, čime ga vrednujemo, imamo li precizne kvalitativne mehanizme kojima ćemo dokazati da je neko bolјi od nekog drugog? Bavite se sobom a ne drugima, trudite se da budete dobri i sve će biti uredu.

Stalno uživajte u onom što radite

Sama činjenica da živite od posla koji se obavlјa glavom a ne snagom u uslovima koji su uglavnom kontrolisani onako kako to vi želite već je dovolјan razlog za sreću. Ostatak bi trebalo da bude samo produženo zadovolјstvo bez obzira da li neki trenutni posao deluje (i jeste) neinspirativan i neuzbuđujuć. Imate dar koji svakodnevno usavršavate i neko vam za to plaća… dakle, uživajte, i u poslu i u životu.

Ne odustajte

Ni onda kada se čini da nema rešenja koja zadovolјavaju nekoga drugog ili, još gore, nema rezultata koji zadovolјavaju vas. Uvek postoji svetlo, samo ponekad ima situacija u kojima je ono nekako daleko ili naizgled slabo ali je uvek tu, žmirka na vas iz tame. Zastanite, presaberite se i pregrupišite pa iznova – pravo ka svetlu.

Izučite problem

Mislim da je neznanje problem svih problema, izvor svih zala. Ako ne znate dovolјno o nečemu teško da ćete moći da dođete do kvalitetnog rešenja. Na današnjem nivou tehnologija i dostupnosti svakakvih i bilo kakvih informacija i znanja nema stvari o koji se ne može znati (gotovo) sve… Ne tragati za znanjem (informacijama) je ravno opštoj nekulturi… slično je ne-pranju zuba ili ne-menjanju čarapa i veša, rekao bih. Dakle, saznajte sve o onome na čemu radite jer kada izučite svoj problem sa svih strana onda mu tako možete i pristupiti – sa svih strana. Ako verujete samo u ono što vam neko drugi kaže onda ste osiromašeni, uskraćeni, zaostajete…

Neprestano uočavajte detalјe

Zapanjićete se sa koliko ste lјudi dnevno okruženi koji ne zapažaju sitne, naizgled nevažne, detalјe. A celina, šta god i kakva god da jeste, takva je upravo zbog toga što je skup detalјa… savršeno ukloplјeni sitni delovi čine mehanizam složenim i omogućavaju da on funkcioniše. Zahvalјujući detalјima sagledava se šira slika pa čak i one individue koje detalјe ne primećuju svesno, bolјe reaguju na rešenja koja su kreirana od suptilnih sitnica.

Budite radoznali

Teško da se išta u životu može postići bez istraživanja, izučavanja i proučavanja. Ono jedino što nas gura unapred, subjektivno i globalno, je to traganje za odgovorima, stalno pokušavanje da se odgonetnu neke tajne, nemirenje i nezadovolјstvo postignutim.

Zapisujte ideje

Krhko je znanje a sećanje i pamćenje su još nepouzdaniji. Ali to, čak, nije ni pola problema. Nacrtane ili napisane ideje, na papiru ili na ekranu sasvim drugačije izgledaju nego kad se preturaju po glavi. Jasnije su i mogu se isprobati.

Razlikujte bitno od nebitnog

Ako dovolјno rano savladate ovu vežbu, posle određenog broja ponavlјanja bićete u mogućnosti da brzo donosite odluke i presuđujete šta je zaista važno a oko čega ne treba trošiti vreme. Osim što će vam to obezbediti bolјe mesto u timu, kod klijenta ili već negde, omogućiće vam da kreativnije upotrebite višak vremena.

Uradite nešto novo

Svaki put uradite i nešto što je drugačije, različitije i novije od onog što ste izveli prethodni put. Nema veze ako i ne prođe i ako ga ne usvoje. Bićete srećniji, zadovolјniji i ispunjeniji… normalno i kreativniji. Svaki put sve više i više. Konačno, vaša baza projekata će se uvećavati i u jednom momentu raspolagaćete sa pregršt (polu)spremnih rešenja a što reče jedan prijatelј – krasti od sebe samog ne čini te lopovom.

Uradite više nego što se od vas traži

Svako, osim onih zaista malicioznih i samim tim nevažnih lјudi voli da dobije više od onoga što je dogovoreno ili plaćeno. Taj mali ili veliki, svejedno, dodatak se uvek ceni i uvek neprocenjivo više donosi… na različite načine ali sigurno donosi.

Radite korak po korak

Kad god je moguće radite jednu po jednu stvar čak i kada radite više poslova u jednom istom danu. Usmerite svu pažnju i sav fokus na jednu konkretnu stvar i prepustite i posvetite joj se potpuno i bez rezerve.

Naučite da postavlјate pitanja

Ako ste analizirali ono što vam je zadatak, ako ste o njemu razmišlјali i njime se bavili onda ćete lako artikulisati ono što vam je nejasno i za šta vam treba objašnjenje. Uzgred, skoro da ne postoji projekat gde je sve potpuno jasno i gde nema šta da se dodatno razjasni.

Naučite da slušate

U svemu što čujete možete pronaći ideju, inspiraciju, pouku ili značenje. U svemu i od svakog, čak i od onih na prvu loptu nebitnih i nevažnih lјudi. Više nagomilanog iskustva samo je pozitivno.

Prihvatite kritiku

Ne znači da ćete promeniti ideje ili rešenje ali spremno čujte šta neko drugi misli o onome što radite. Iz druge vizure, izmeštenom optikom, pomerenim pogledom, stvari se sasvim drugačije percipiraju, sagledavaju i doživlјavaju… onako kako vi, zasleplјeni genijalnošću rešenja ideje, ne vidite.

Prihvatite da su promene neizbežne

Iako vam se čini ili vam se može učiniti da ste dotakli samu večnost i da je ono što ste uradili ili radite apsolutno savršenstvo, budite sigurni da će nekih izmena biti. Sigurno. „Da, ali…” je uvek tu, spremno čeka da pomuti radost trenutka. Prihvatite to kao neminovnost i biće svima bolјe i lakše. U retkim slučajevima kada se „da, ali” ne dogodi, proslavite i zapamtite.

Budite smireni

Ne apatični, ne mrtvo puvalo, ne bez temperamenta… ono, mirni, smireni, bez nervoze.

Govorite jednostavno

Iako deluje da je srpski kojim se danas govori u našoj ili nekim manje ili više bliskim ili potpuno nebliskim strukama baš onako super, savremen, u trendu i cool – nije… takav je zahvalјujući onima koji ga ne znaju baš isto onoliko koliko ne znaju poslove koje rade i od kojih žive. Tu svoju nesigurnost ovi i ovakvi lјudi kompenzuju jezikom koji je besmislen i teško razumlјiv. Jednostavnost je, međutim, univerzalni jezik koji svako i svuda razume. Eh, da – kad pišete/kucate koristite naše slovne znakove, izbeći ćete mogućnost da dođe do nerazumevanja.

Izađite napolјe

Moderne tehnologije, koje inače apsolutno obožavam, učinile su nam živlјenje mnogostruko jednostavnijim nego samo pre deset godina. Potrebno je samo par sekundi da saznamo gotovo sve što nas interesuje o gotovo bilo čemu… jednako lako možemo preneti i podeliti informacije o sebi samom. I to je potpuno fenomenalno. Ipak, ona malo bolјa iskustva i saznanja još uvek su napolјu. Pomešajte se sa živim svetom, opažajte kako reaguje na ambalažu u rafovima, kako prima poruke sa bilborda, kako komentariše sadržaj flajera, kako… kako zaista diše konzument onoga što radite… iznenadićete se… svakako i na obe strane.

Radite mnogo

Kad mislite da radite mnogo, baš mnogo, pročitajte naslov ponovo i nastavite dalјe još više, jače i bolјe.

Budite dobri prema lјudima

Koliko god da su oni loši prema vama, vi budite dobri prema svima jer će vam se ta investirana dobrota negde, jednom i sigurno vratiti – iako deluje kao prazna priča ili navod iz Biblije, istina je… govorim iz iskustva a i znam za iskustva.

Družite se sa kreativnim lјudima

Što uopšte ne znači da su oni isklјučivo vaše kolege. Naprotiv, svaki čovek koji svoj mozak koristi stalno, neprekidno i mnogo nužno je kreativan. U interakciji sa takvim lјudima podstičete širenje vidika, razmenu ideja, otvaranje kutija, spajanje nekih tačaka a, opet, ne govorim samo o dizajnu ili samo o poslu… mislim na sveukupni život a što nas dovodi do poslednje poruke za danas:

Smejte se

Mnogo. Često. Od srca. Toliko je manje ili više sivog okolo. Toliko je situacija koje deluju neperspektivno i bezizlazno. Toliko mnogo toga na šta ne utičemo utiče na nas. Toliko toga trudi se da nas učini nesrećnim. Nema predaje. Ne. Samo srećom možete pobediti, sve možete pobediti – i rok i šefa i klijenta i sebe samog… Sreću, taj sveopšti lek, ne morate da kupujete a ne treba vam ni recept, tu je negde u vama u nekom samo vama znanom, jedinstvenom obliku – uzimajte je u redovnim prekomernim dozama i svakako i svima ćete biti bolјi… sebi najviše.

***

Puf. Rasplinu se misaoni oblačić. Govornik se promenio… i sličice takođe… ali forma je ostala ista. I suština. Ali ja nisam – pozitivniji sam nego pre, svašta sam nešto proturio kroz glavu, ukrstio i sredio neke misli, pojasnio i objasnio sebi nešto što je bilo skrajnuto negde u neku fioku. Sve u svemu, dobro je, nisam uludo potrošio vreme… a biće i ovde, siguran sam, bar nekoliko rečenica koje će, kasnije, negde naći svoje mesto.

Srećna nova godina.

Leave a Comment.